Presentation av Tvärpilen

Vackert och hållbart boende i historisk bygd på Österlen

Bygg  I en gammal äppelträdgård i Kivik, ett stenkast från stranden och hamnen växer ett nytt och unikt bostadsområde fram. Med pastellfärgade fasader och sadeltak är husen i Tvärpilen som tagna från ett idylliskt sommarvykort. Stenhusen har byggts med hjälp av Baurocs lättbetong och bakom satsningen ligger ett miljötänk och en historisk koppling utöver det vanliga.


Artikeln publicerades först på Tema Hem & Bostad


Tvärpilen var en gång en rituell festplats och har fått sitt namn efter den pilspets av flinta som hittades under de arkeologiska utgrävningarna man utförde innan bygget påbörjades. Hela bostadsområdet präglas av en känsla av medvetenhet där historia och framtid, estetik och ansvarsfullt miljötänk vävs samman till en harmonisk helhet.

Där dåtid och framtid möts

Modern och hållbar byggteknik med arkitektur som passar i den historiska miljön. Foto: Mathias Carlsson, SE360/Fastighetsbyrån

Det spännande fyndet av pilspetsen visar att människor har bott och verkat i Kivik och detta natursköna område på Österlenkusten i minst 6500, kanske så mycket som 9000 år. Den speciella pilspetstypen kallas tvärpil eftersom den satt tvärs på spjutet för att ge en bättre effekt när man skulle fånga sitt byte. Den var liten, men gjorde stor skillnad.

En liten satsning som gör stor skillnad är precis vad Sven Erik Borglund, initiativtagare till hela Tvärpilsområdet hoppas att projektet ska bli. Hans vision är att Tvärpilen ska inspirera andra i byggbranschen till att skapa fler vackra bostadsområden med ett ansvarsfullt helhetstänk där människor och miljö, dåtid, nutid och framtid kan samexistera i generationer.

– Jag ville förena det vackra, det hållbara och det ansvarsfulla. Alldeles för länge har fokus i byggbranschen varit på det korta ekonomiska perspektivet. I Tvärpilen har vi möjlighet att blicka bakåt och bör därför också blicka framåt för att säkerställa att framtiden kan sträcka sig minst lika långt, berättar Sven Erik.

Hållbart och ansvarsfullt tänk

Hållbarhetstänk med solpaneler och välisolerade byggnader av Baurocs lättbetong. Foto: Sven Erik Borglund, Tvärpilen

Tvärpilen har ett väl utvecklat miljötänk. Allt avloppsvatten renas i områdets eget reningsverk och används som spolvatten i toaletter samt för bevattning. Det sänker vattenförbrukningen med 30 procent. Reningsverket tar bort läkemedelsrester, hormoner, mikroplaster och silverjoner samt kväve, fosfor och BOD, vilket ger de renaste avloppsutsläppen i Östersjön.

Områdets genomtänkta uppvärmningssystem nyttjar det flödande grundvattnets konstanta temperatur på cirka 7 grader. Via värmeväxlare och värmepump omvandlar man den energin till värme för samtliga bostäder i området och drar därmed ned värmekostnaderna.

– Vi vill visa att det är möjligt att förena det ansvarfulla, hållbara byggandet med vacker områdesplanering och arkitektur utan att det behöver bli så dyrt. Rätt gjort blir ett genomgående hållbarhetstänk kostnadseffektivt. Det märks inte minst på de låga driftskostnaderna för de boende, säger Sven Erik.

En stor del av hushållselen till Tvärpilens bostäder kommer från områdets solpark som beräknas ge ungefär 100 000 kWh/år. Det finns också ett fraktioneringshus för cirkulerande råvaror, sopsortering och återvinning.

Vackert och välplanerat område

Välplanerad utomhusmiljö med stenlagda partier och vackra planteringar. Foto: Mathias Carlsson, SE360/Fastighetsbyrån

Miljötänket går igen även i områdesplaneringen. Alla gator i Tvärpilen är belagda med charmig smågatsten. Det gör att regnvatten går direkt ner i marken och naturligt filtreras till grundvattnet. På så sätt blir det en naturlig del av områdets energi- och ekosystem.

Tvärpilen smälter väl in med havet, det böljande gröna landskapet och den historiska miljön. Kivik är ett lummigt samhälle med mycket växtlighet och det har man tagit vara på i planeringen med en utemiljö som myllrar av buskar, rabatter och prunkande äppelträd. Det finns också grönområden med plats för picknick och samkväm med grannarna.

– Jag tror det är variationen som gör det här området unikt tillsammans med miljö- och kvalitetstänket. Det finns stenlagda uteplatser, murar av natursten och gärdsgårdar, allt i en härlig blandning. Nivåskillnaderna har gjort det naturligt att skapa trappor, vattenfall och slingrande stigar, det är oerhört vackert, säger Martin Ronander, arkitekt av Tvärpilen.

Tvärpilens hjärta består av en stor gräsyta med vacker damm där det är perfekt att strosa omkring eller sitta och njuta av den härliga havsluften. Från dammen går en vattentrappa ner i två nivåer och porlar trivsamt. Trots en kuperad och sluttande tomt är samtliga hus fullt tillgängliga för rörelsehindrade med lösningar som smälter in fint med omgivningarna.

Äkta skånsk arkitektur

Ljusa och luftiga bostäder med valbara ytskikt och möjlighet att lägga till kamin som tillval. Foto: Mathias Carlsson, SE360/Fastighetsbyrån

Det är den vackra närmiljön som inspirerat Martin Ronander från Ronander & Laursen Arkitekter i skapandet av Tvärpilens arkitektur. Det varierade landskapet går igen i en slingrande platsplan och varierad bebyggelse. Istället för att stå i parallella led har husen fått en mer naturlig placering där olika höjder och kulörer komplimenterar omgivningarna.

– Ibland är det bättre att anpassa sig till områdets kontext och befintlig bebyggelse. Här har vi valt en klassisk skånsk stil med stenhus i ljus puts, sadeltak och vackra spröjsade fönster. Dörrarna med sina halvmånefönster är också typiska för området. Konstnärerna föredrar ju Österlenljuset så fönster och ljusinsläpp har vi jobbat mycket med, berättar Martin.

Tvärpilen erbjuder totalt 34 bostäder med 22 bostadsrättslägenheter fördelade på sju hus och 12 parbyggda gatuhus. Vissa hus och lägenheter har havsutsikt medan andra blickar ut mot den anlagda trädgården, dammen eller den porlande vattentrappan.

Samtliga lägenheter och hus har en öppen planlösning med välplanerade utrymmen och fönster som både släpper in dagsljus och tillåter att man njuter av den underbara utsikten. Nya boende har möjlighet att välja ytskikt i rummen och göra olika tillval såsom kamin. Den skandinaviska stilen på utemiljön går igen i valet av inredning där bland annat köken kommer från IKEA.

Medvetna materialval

Baurocs ekologiska lättbetong ger en stabil känsla i huset och en jämn innetemperatur. Foto: Oleg Harchenko, XOfoto

För att få fram en ännu mer skandinavisk och genuin känsla i hela området har man varit noga i materialvalet, från väggar och golv till snickerier och andra detaljer.

Alla trappräcken utomhus och husens franska balkonger är i smide. Entrédörrarna är i massivt trä och fönstren i trä och alumnium. Här går kvalitets- och miljötänket hand i hand och enligt Martin är det en nödvändighet att tänka hållbart när husen ska stå i århundraden.

Husen i sig är till större delen byggda av en speciell typ av lättbetong från Bauroc. Ett starkt och lättarbetat material, som är både ekologiskt och allergivänligt. Materialet har väldigt goda isolerande egenskaper vilket drar ned elkostnaderna och skapar en trivsam innemiljö året om oavsett om det är plus 30 eller minus 30 grader utanför.

– Lättbetongen är väldigt tacksam gällande hållbarhet och ur energisynpunkt, men den ger också en stabil känsla. När du stänger en dörr så skallrar det inte i hela huset. Golvet går att gå på utan att det knarrar. Det är väldigt ovanligt att vara involverad i ett projekt som förenar det vackra och hållbara på det här sättet, säger Martin.

Baurocs helhetslösning med lättbetong innefattar byggblock med olika egenskaper, väggskivor för mellanväggar, U-block, överliggare och takelement. Alla produkter har mått som gör dem lättanpassade till varandra så att hela husskalet kan byggas med bra värmeisolerande egenskaper.

Många vill bo på Österlen

Närheten till havet och det lugna, trygga småstadslivet lockar många till Kivik och Österlen. Foto: Mathias Carlsson, SE360/Fastighetsbyrån

Tvärpilen erbjuder inte bara ett vackert och hållbart boende utan en hel livsstil. På Österlen går livet i lite lugnare tempo och människorna är varma och välkomnande. I Kivik får man ta del av gemenskapen och tryggheten i en småstad med aktiviteter året om och gångavstånd till det mesta. För större shoppingutbud når man Simrishamn på 20 minuter.

Många är intresserade av Tvärpilen både som fast boende och som andra hem. Enligt Fastighetsbyrån var första etappen väldigt lättsåld och många lyckliga ägare har redan hunnit flytta in i sina nya hem på Österlen.

Tvärpilen har en egen sida på Facebook där man kan hålla sig uppdaterad om projektet och se hur detta vackra och unika bostadsområde växer fram.

Besök även bildgalleriet: bostadsområde Tvärpilen i Kivik