Villa i Nacka

Valet av byggmaterial är utan tvekan viktigt, dock inte i det inledande planeringsskedet. Först är det allra viktigaste att hitta den planlösning samt de invändiga och utvändiga designlösningar som passar dig bäst. Materialet börjar spela roll först efter att din önskade planlösning är färdigplanerad. Jag känner till många olika material efter att har ägnat hela mitt liv åt planering av trähus och upptäckte först nyligen vilken spännande utmaning planering av lättbetonghus kan vara. Stenhus är ett logiskt och mycket bra val när man vill ha ett putsat hus.

Som en speciallösning i byggnaden kan man lyfta fram stora salen på övervåningen som skulle ha plats för ett biljardbord i full storlek. Det var ett konkret önskemål från familjen att det ska vara möjligt att spela biljard i deras hus. Eftersom hela den interna miljön lägger stort fokus på öppenhet och vida öppningar, var det mycket viktigt vid byggarbeten att få alla golv ordentligt i plan – annars hade det varit omöjligt att ha ett fungerande biljardbord på övervåningen. Huset skulle även definitivt inrymma en bastu och ett arbetsrum, även det på övervåningen.

Takhöjden på bottenvåningen var redan hög men för att ge köket och matrummet ännu mer rymd, lyfte vi taket i dessa rum ännu högre än vi först hade planerat. Det i sin tur gjorde att trappan som leder till arbetsrummet förvandlade det visuellt till ett äkta sagotorn.

Utvändig planering av huset på berget var en utmaning i sig. Anläggning av husgrunden och en källare krävde en hel del sprängarbeten och anslutningsvägen till huset på bergsluttningen skulle ha så bekväm lösning som möjligt. Husets ljusa utförande och halvbågar gav hela huset ett slottslikt utseende som i sin tur säkert kommer att förstärkas ytterligare av den planerade fontänen framför huset.

Besök även bildgalleriet:  Mods Arkitekt & Konstruktion AB