Öka företagets yta med baurocs lättbetongelement

När företag behöver expandera sina lokaler kan Baurocs väggelement i armerad lättbetong vara ett smart val för att bygga ut. Elementen levereras med färdiga mått och behöver inte isoleras. När bygget är klart är det bara att måla fasaden och flytta in.

PETTER WENNERLUND, snickare och arbetsledare på Wennerlund bygg har erfarenhet av materialet. Hans företag har hjälpt Bosch Thermoteknik AB att bygga ut sina lokaler i Tranås.

– Fördelarna med systemet är att det går snabbt att använda. Dessutom har det också bra isoleringsvärde, säger han.

Det går bra för värmepumpsföretaget Bosch Thermoteknik och de behövde mer produktionsytor och ett större kontor. Wennerlund bygg har varit på plats och hjälpt företaget bygga ut sedan 2021, bland annat med utbyggnaden i Baurocs element.

Baurocs väggelement kan användas för uppförande av icke-bärande monterbara inner- och ytterväggar av byggnader. Elementet placeras i horisontalläge och sedan täcks kontaktytan med Baurocs blocklim som tätar horisontala fogar. Paneländarna fästs vid den bärande konstruktionen. Elementen funkar bra för både betong- eller stålpelare och det särskilda gripaggregat som krävs för monteringen kan hyras av Bauroc.

I Tranås användes elementen för att bygga ut en fastighet som redan var byggd i Bauroc-element. Utbyggnaden är i två våningar och den nya byggnaden smälter fint in med den gamla, tycker Petter Wennerlund.

Elementen kom med lastbilsleverans till Tranås, där Wennerlunds bygg lyfte upp dem med kranbil och monterade dem. De var då färdigkapade efter ritning.

– Det fungerade väldigt smidigt och att elementen kommer i rätt storlek fungerar väldigt bra – om man har någon som ritar rätt, vilket vi hade, säger Petter Wennerlund.

Andra fördelar med att bygga i Baurocs väggelement är att alla väggar får brandteknisk klass EI240. Tack vare armeringsnät inne i elementen är väggarna också slagtåliga, har bra ljuddämpningsegenskaper och värmeisoleringsförmåga och balanserar fuktklimatet i byggnaden. Dessutom expanderar de inte vid uppvärmning i solsken.

Även Krister Andersson, inköpsansvarig och projektledare på Bygga GWG AB i Gnosjö har byggt i Baurocs lättbetongelement. Det var PO Jansson Industri AB i Gnosjö som tillverkar delar till stansmaskiner och excenterpressar som behövde bygga ut sin industrifastighet. Den gamla byggnaden var inte byggd i Baurocs material, men kunden ville ha en tillbyggnad i ett material som smälte ihop väl med det gamla och då föll valet på Baurocs lättbetongelement, som kunde hålla tiden trots att Rysslands krig mot Ukraina hade skapat kaos på marknaden.

– För vår del är detta en helt ny leverantör men det fungerade bra att montera elementen. Det var fina element och bra kvalitet på dem, säger Krister Andersson.
Tillbyggnaden byggdes i en våning. Bygga GWG målade elementen invändigt och putsade dem med stänkputs utvändigt.

– Det funkade alldeles ypperligt. Det brukar alltid fungera bra att måla lättbetong och ytan var jämn och fin på de här elementen, säger Krister Andersson.