Levande lager med bästa brandskydd från bauroc


Foto: André de Loisted

Företaget Däcknor AB, som återvinner och regummerar däck, har länge hyrt in sig i ett lager i Mellansverige. När hyreskontraktet gick ut bestämde de sig för att låta bygga ett eget lager. Eftersom lokalen ska ha en dubbel funktion som däcklager och kund- och konferensyta var det extremt viktigt att brandsäkra väggarna. Och där kommer Bauroc in.

Däcknor har låtit bygga väggen mellan lagret och de sociala ytorna med baurocs VÄGGELEMENT, som har allra bästa brandklass.

– Det är extremt viktigt för oss att ha en bra brandvägg mot lagret, däck har ett högt brännvärde och bildar extrem hetta vid brand, säger Magnus Elverum, vd på Däcknor AB.

Däcknor regummerar och återvinner däck till lastbilar och bussar och huvudkontoret finns i Strömsund, men sedan åtta år har företaget haft behov av en plats varifrån de kan försörja även södra Sverige med däck. När det hyrda lagret i Jönköping skulle avvecklas till förmån för bostadsbyggande satsade de på att själva låta uppföra en lokal i Ulricehamn, en central och bra plats för deras behov.

–Vi vill ha ett lager för att kunna leverera till området mellan Stockholm – Skåne, men ett levande lager, där fler än bara lagerpersonalen rör sig, säger Magnus Elverum.

Så samtidigt ska byggnaden kunna användas som kontor med konferensmöjligheter och övernattningsmöjligheter. Kunder ska till och med kunna låna lokalerna för att ordna träffar med sina kunder.

Till bygget av väggen mellan de två lokalfunktionerna användes därför baurocs VÄGGELEMENT. De är liksom alla baurocs produkter klassade med högsta brandtekniska klass: EI240.

– Det betyder att de kan stå emot brand i 240 minuter, men faktiskt är de överlägset bättre. Det inträffade en incident våren 2023, där väggar byggda med bauroc VÄGGELEMENT överlevde en hård eld som varade i över 24 timmar och inte kollapsade , säger Jörgen Laserow, Baurocs säljare i projektet.

En viktig egenskap är också förmågan hos bauroc-brandväggar att motstå mekanisk påverkan, som överensstämmer med EI-M-kraven.

De liggande väggelementen som köptes in finns i standardlängder från 800 till 6000 millimeter och kan också specialbeställas utifrån önskad längd inom detta längdspann.

– Däcknor har haft en brandingenjör som hjälpt dem ta fram den här lösningen, sen har Byggarvid, som utförde entreprenaden gjort inköpet via leverantören Byggsmart. Byggarvid är en återkommande kund till Byggsmart och Bauroc, vi försöker alltid hjälpa dem med tekniska lösningar, säger Jörgen Laserow.

Inte bara brandsäkerheten har varit viktig i bygget. Däcknor valde också lättbetong för att det har lågt klimatavtryck.

– Företaget har satt sina miljömål och det är återvinning vi sysslar med eftersom vi regummerar och återvinner däck, så hållbarhet är viktigt för oss. Därför passar det bra att använda lättbetongprodukter som har lågt avtryck, säger Magnus Elverum.

Däcknor är väldigt nöjda med de nya lokalerna.

– Jag har varit i lokalen ett antal gånger och ska snart ha mitt första säljmöte, Det blev över förväntan – ett jättefint bygge tycker jag, säger Magnus Elverum.