Villa Jämerä i Åbo, Finland

HÄR BOR: En familj med tre barn i en villa på 150 kvadratmeter.
OM HUSET: Ett individuellt planerat Jämerä-stenhus har en murblocksstomme klädd genomgående med träpanel. Huset byggdes från början som sommarstuga.

Mitt i naturen

Innanför en havsvik med plats för lugn och ro har man uppfört detta berggråa träpanelsklädda hus. Huset var från början tänkt att bli en sommarstuga, men familjen blev så förälskad i huset att de valde att lämna sitt egentliga hem för några år sedan och blev åretruntboende här mitt i naturen.

När sommarsemestern lider mot sitt slut har säkert många av oss funderat på möjligheten att stanna kvar i stugan året runt. Väldigt få kan göra verklighet av drömmarna, men den här familjen tog steget, sålde sitt hem och blev åretruntboende i sommarstugan.

Det fanns givetvis flera faktorer som underlättade, exempelvis att stugan ligger bara runt tio kilometer från Åbo dit det finns kollektivtrafik vilket gör det möjligt för barnen att pendla till skolan. Dessutom inreddes sommarstugan från början för permanentboende varför beslutet i slutändan var ganska lätt.

Det roliga är att vårt gamla hem var välinrett och stort. Nu har vi betydligt färre kvadratmeter och egentligen väldigt lite plats med tanke på att vi är en familj med tre aktiva barn. Men det är här vi trivs bäst, det är här vi verkligen känner oss hemma, skrattar föräldrarna.

Familjen lyckades komma över stället tack vare envist arbete. Föräldrarna körde i flera år upp och ner längs kusten och letade efter lämpligt ställe. De lämnade papperslappar i brevlådor där de frågade efter tomter till salu i trakterna.
– Det var en vinter när vi var ute och letade som vi körde fast i en snödriva. Det var ett stenkast härifrån. Vi drogs till just detta område och kom hela tiden tillbaka hit för att leta och fråga efter tomter, berättar mamman.

Till slut fick de napp. En lätt sluttande havstomt med strandbastu, ett gammalt hus och en prunkande äppelträdsträdgård. Familjen köpte stället och inledde med att renovera strandbastun.
– När barnen var små var det bastun som var vår sommarstuga, berättar mamman.

Man började så småningom planera för ett sommarhus på tomten. Platsen hade sina utmaningar eftersom den omges av ett naturreservat. Då krävs det ett undantagstillstånd för att man ska kunna få bygglov. Familjen fick sitt undantagstillstånd men myndigheterna pekade ut husets exakta placering på tomten på grund av den känsliga naturen i området. Familjen fick placera huset ganska långt från stranden, på ca 50 meters avstånd, men man fick ändå en vacker havsutsikt. Dessutom finns bastun kvar för att njuta av havet.

En arkitekt tog fram ritningar för ett envåningshus som var tänkt att byggas i sten.
– Tanken var att det skulle blivit ett vitt Jämerä-stenhus med brun snickarglädje. Vi blev dock tveksamma på att huset skulle passat in i den omgivande naturen.

När byggarbetarna från Jämerä hade fått upp stommen som skulle sedan putsas fattade familjen ett radikalt beslut – att klä stenstommen med mörka träpaneler. Man hittade rätt färgton i den omgivande naturen som den ser ut sett från stranden. Bakom huset fick man en berghäll täck med liljekonvalj och knotiga ekar medan en gammal fruktträdgård stod framför huset. Den svartgråa färgtonen skulle få huset att smälta in i omgivningen och huset skulle inte stå ut för mycket sett från havet.
– Vi tänkte länge och hårt på den här lösningen. Skulle vi ändra oss senare har vi ett tryggt stenhus under träpanelen. Vi kan om vi så önskar plocka bort panelen och putsa väggarna på traditionellt vis.

 Hög nyttjandegrad

Huset har ca 150 kvadratmeter i huvudsak i en plan. Med sitt pulpettak ligger huset i en svag sluttning vilket i praktiken innebär att man ändå har två plan. Den arkitektritade hallen bjuder på bästa möjliga havsutsikt genom vardagsrummets fönster. Killarna har sina sovrum intill hallen där det också finns en trappa upp till loften och takterrassen. Från hallen är det ett mindre antal trappsteg ner till det luftiga vardagsrummet som angränsar till köket med matplats. På andra sidan vardagsrummet finns föräldrarnas sovrum och våtutrymmen. Huset har även en eluppvärmd bastu för den som inte orkar värma upp strandbastun på vardagar.

Väggen mot havet består nästan uteslutande av fönster och gliddörrar som leder ut till terrassen, som löper längs hela husets bredd. Trots att huset är rätt ekonomiskt byggt med färdiga lösningar från bygghandeln var man noga med att välja rätt fönster och gliddörrar. Fönster från Domus och gliddörrar från Schüco håller huset välisolerat och varmt även när havsblåsten viner på vintern. Fönstren och dörrarna har säkra, tåliga och lättanvända reglage.

Terrassen används flitigt med en stor matgrupp och ett sommarvardagsrum. För att förgylla vardagen har man sänkt in en badtunna intill terrasskanten där man mellan bastubaden kan njuta av naturen och lugnet under stjärnhimlen.
– Det händer att man stirrar in i ögonen på ett rådjur när man blickar ut ur hallfönstret på morgonen. Vi är verkligen mitt i naturen omgivna av djur, berättar mamman om sina upplevelser.

Eftersom huset inte var tänkt att bli permanentboende från början tog man inte tillräcklig hänsyn till utrymmeskraven vid åretruntboende.
– Våra tre killar är alla aktiva och när det ligger ishockeyprylar på badrumsgolvet känner man att det hade gärna fått finnas mer utrymme för prylar, skrattar pappan.
– Eller nu när barnen snart bli tonåriga skulle de behöva varsitt rum, fyller mamman i.

Barnen får givetvis ofta besök av kompisar och vid behov tar man till strandbastun för att få plats.

En del planer på tillbyggnad finns redan. Det skulle eventuellt gå att bygga ett till sovrum på loften. Familjen har dock även funderat på en mindre utbyggnad på gården som skulle vid behov kunna fungera som gästrum eller ge tonåringar eget utrymme.

Bristen på utrymme eller de mindre bristerna är inget större problem som skulle få familjen att vilja flytta till en större bostad.
– Verkligen inte! Vi älskar verkligen detta hus. Jag kan se mig här på min ålders höst gående runt med en rollator. Vi har som tur är inte särskilt mycket trappor här, om man har svårare att röra på sig då, skrattar mamman glatt.

 Stnstomme med trädbeklädnad

Det var oerhört viktigt för familjen att huset är tryggt med en stadig stomme av betongblock. Man valde att klä in stommen med träpanel av hänsyn till omgivningen och för att huset skulle smälta in.

Stenhuset får ett helt annat utseende när det kläs in med exempelvis träpanel.

I det här fallet har man täckt in så gott som hela stommen. Oftast gör man det dock bara delvis. Att klä in delar av stommen används oftast för att framhäva arkitekturen samtidigt som de putsade ytorna får en mer tredimensionell och kontrastrik framtoning. Ofta klär man in stommen med trä och tegel, men även metall och faner förekommer.

För den som vill bygga själv har Aeroc utan tvivel en fördel jämfört med konkurrenterna – småelementmodellen som utvecklats under årtionden. De flesta stenblocken i stommen är fabrikstillverkade vilket gör att byggarbetet går snabbare och risken för byggfel minskar. Huset luftisoleras på rätt sätt och blir energieffektivt tack vare den massiva och värmelagrande stommen.

Jämeräs stenhus byggs av nya generationens lättbetong som ingår i renaste M1-utsläppsklassen för byggmaterial.